hakkinda

warning: Creating default object from empty value in /home/unutulmaz/domains/unutulmaz.net/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

DOLMABAHÇE CAMİİ

Dolmabahceye gidilirde camisi görülmez mi?

İstanbul'da Kabataş ve Beşiktaş semtleri arasında yer alan XIX. yüzyıla ait cami.

BÜYÜK PİYALE PAŞA CAMİİ

Büyük Piyale Paşa Camisinin banisi, Kaptan-ı Derye Piyale Paşa olup, 1573 de Mimar Sanan’a yaptırmıştır. Cami, Mimar Sinan’ın Selimiye Camii ile aynı zamanda ele aldığı eserlerden biridir. Bir kulliye halinde inşa edilen eser, Kasımpaşa’nın kuzeyinde, o zamanlar deniz kıyısı olan bir vadide yer almaktadır.

Görevli : İshak DANIŞ, Hilmi EMEKLİ, Faruk GÜL
Telefon : 235 06 77
Adres : Kaptanpaşa Mah. Zincirlikuyu Cad. N0:252
Hakkında :
TARİHİ :

Üç Şerefeli Cami

Üç Şerefeli Cami, Edirne'deki Osmanlı döneminden kalma camidir. Kimin tarafından hangi tarihte yaptırıldığı tartışmalıdır. Bazı iddialara göre Yıldırım Bayezid'ın oğullarından Musa Çelebi tarafından 1410 yılında yaptırılmıştır. Diğer bir iddiaya göre ise II. Murat tarafından 1437'de yaptırılmıştır. Bazı kaynaklar yapım tarihi olarak 1447 yılını da vermektedir. Mimarı Sinan'ın ustası Müslihiddin Ağa'dır.[1]

Muradiye Camisi

Edirne’nin dini yapılarından biridir Muradiye Camii. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak nitelendirdiği Selimiye Camii gibi ziyaretçiler tarafında yoğun ilgi görür. Etkileyici bir hikayesi de vardır bu dini yapının. II. Murad’ın rüyasıyla başlayan bir hikaye…

Anlatılan efsaneye göre; II. Murat rüyasında Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi caminin şimdiki bulunduğu noktada görür. Rüyasından çok etkilenen padişah, ferman çıkarır ve bu noktaya bir Mevlevihane yaptırır. Zaman geçtikçe de yapı, cami olarak kullanılmaya başlanır.

Mimar Sinan Hakkında

Mimar Sinan denince akla camiler gelir.

İçinde camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, köprüler, su kemerleri bulunan (ve birinden ötekine değişen sayılarla) 477 yapının sahibi durumundaki Mimar Sinan, Kayseri Melikgazi-Ağırnas'tan Birinci Selim (Yavuz Sultan Selim) döneminde devşirilen Rum kökenli bir Hristiyan'dır. Ancak Osmanlının özgün yapısı içinde Türkleşerek devlet Kademelerinde yükselmiş ve zamanla Türklerin en büyük tarihi ve mimari Temsilcisi olmuştur.
Bazı kaynaklara göre; Hristiyan Türkler'dendir. Seceresi saptanmış Yakınlarının isimleri Türkçedir.

Selimiye'ye İlişkin İnançlar ve Söylenceler

Halk arasında Selimiye'yi yüceltme arzusundan kaynaklanan söylencelerin bazıları zamanla inanç haline dönüşmüştür. Bunda bazı Yazı ve yazarların payı olduğu da söylenebilir. Bilimsel anlamda doğrulanmayan veya büsbütün yanlış olduğu ortaya konulan söylence ve inançlar için şu örnekler verilebilir:
Selimiye'nin kubbesi Ayasofya'dan büyük değildir. Ancak Mimar Sinan'ın Ağzından yazıldığı belirtilen "Tezkiret-i Bünyam"da Selimiye anlatılırken: "Kubbeyi, Ayasofya kubbesinden altı zira kadrin ve dört azra derinliğin ziyade eyledim." dediği belirtilir.

Camiye İlişkin Bilgiler

Bazi bilinmesi faydali olan kisaca cami hakkindaki ayrintilar.

Camiye İlişkin Teknik Bilgiler

Kurucusu : Sultan İkinci Selim
Mimarı : Koca Sinan
Yapılış Tarihi : 1568 - 1574
Kapladığı Yer : Külliye ile birlikte 22.202 m2
Caminin İçi : 1620 m2
Caminin Haremi : 2475 2
Kubbenin Çapı : 31.30 m.
Yerden Kubbenin Kilit Taşına olan yüksekliği : 43.28 m.
Minarelerin Yüksekliği : 70.89 m. ya da 72.50 m.

Selimiye Camisi Hakkında Ayrıntılar

"TAŞ DEHAYA ULAŞTI DEHA TAŞ KESİLDİ!"

Türkiye de DENİZ TURİZMİ

Türkiyede deniz turizmi nasildir?Nasil ilerlemektedir.Acaba denizlerimizi turizm yönünden nasil kullanmaktayiz?

1983 yılında yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası Türk Bayraklı yatlara; yasal bir zemin hazırlamış, ülkemizde özel sektöre Yat Limanı yapma imkanı sağlamıştır.
Bu kanun ile yabancı bayraklı özel yatlara 5 yıl süre ile Türkiye’de kalmak; Türk karasuları ve limanları arasında, gezi ve spor amacıyla serbestçe dolaşabilmek olanağı sağlamıştır.

Türkiye'de Kıyı Turizmi

Turizm sektörü, dünyada ve ülkemizde doğa, özgü kimlik ve aktif tatil arayışının giderek arttığı yeni bir süreç içine girmiştir. Ülkemiz sahip olduğu çok zengin doğal değerler ile doğa sporlarına yönelik büyük bir potansiyelide bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada şeklindedir ve kıyı turizmi açısından oldukça önemlidir. Güney Ege İzmir, Çeşme, Ayvalık, Kuşadası, Bodrum, Datça, Bozburun, Marmaris, Göcek, Fethiye, özellikle Akdeniz sahillerimiz Kalkan, Kaş, Finike, Kemer ve Antalya, Mersin doğa harikası kıyılarımızdır.

Doğa Yürüyüşü (Trekking):

Saglik acisindan trekking faydali bir spor dalidir.Dogada temiz havanin adresleri, Türkiyede trekking yerleri,Merak edilenler.

Trekking, kelime anlamı olarak “uzun ve zorlu yolculuk” demektir. Alp himalaya
kıvrım kuşağı üzerinde yer alan ülkemizin dağ ve sıradağları, flora ve faunasıyla çok
zengindir. Dolayısıyla dağ-doğa yürüyüşüne elverişli önemli bir potansiyele sahiptir. Bu
potansiyelin planlı bir yaklaşımla turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi, böylece